Egy egész régi blog bejegyzést olvastam "neuromancer" blogjában:  http://neuromancer.freeblog.hu/archives/2006/03/12/Megnyugtat/ Megnyugtató címmel.
"A fenti idézetes lapot egy szép nagy (hosszú és magas) épület üres tűzcsapszekrényéről vettem le még hetekkel ezelőtt Bp-en, konkrétan a hetedik emeleten, de többi emeleten is hasonló volt a helyzet. Most elképzelem, hogy ha a tizediken tűz üt ki az épület portával átellenes végén, akkor lehet rohanni lefelé meg végig a folyosón messzire a tömlőért. Aztán meggyőzni a portást, hogy tényleg tűz van, mert biztos nem véletlenül tartották fontosnak az aláhúzással külön kiemelni, hogy csak és kizárólag tűz esetén adják oda (tehát például a tűzcsap segítségével felmosatni a folyosót nem lehet.) Aztán gondolom még ki kell tölteni a papírokat, hogy igen, tűz van, igen, ezen az emeleten, igen, ezen a folyosón, igen így hívnak, ebben a szobában lakom, ez a hallgatói azonosítóm (ja, egy kollégiumról van szó), és igen, átvettem 1 db tömlőt és 1 db sugárcsövet dátum aláírás. Ezek után nincs más teendőnk, mint kimenekülni az épületből, mert a tizedikre gyalog (áramot csak lekapcsolják ha tűz van...) ennyi idő múltán a dögnehéz tömlővel már úgy sem jutunk vissza..."

Juhász Gyula románca jut erről eszembe: Én is illő hódolattal, Küldöm néki e románcot:"
Köszönet illeti a téma felvetéséért. Mert bizony itt nem egyedi jelenségről, hanem mondhatni gyakorlatról van szó: sok-sok ellopott, eltűnt(?) tűzvédelmi eszközök pótlása helyett a tűzvédelemért felelős (?) döntéshozók a megtakarítás különös formáját választják.
Találkoztam már olyan iparterülettel, ahol a szabad területeken meglévő tűzcsapokhoz állított szerelvénytároló szekrények maradtak üresen a fosztogatók érdemei után, s most vész esetén egy kétkerekű molnárkocsin lévő dobozban szállítják az állványcsövet, tömlőket, sugárcsöveket, kulcsokat a tűzcsapokhoz.



























A kollégiumi és ez utóbbi példák is mutatják, hogy a lopásveszély esetén sem gondolhatjuk azt, hogy nem lehet védekezni. Száz méteres távolságok, tízemeletnyi lépcsők leküzdése jelentős teherrel olyan időveszteséget okoz, amely után képtelenség kezdődő tűzről beszélni.
Milyen megoldásokkal oldhatjuk meg ezt a problémát? Ma már jó eséllyel védekezhetünk a tolvajok ellen, hiszen kedvező áron lehet vásárolni jeladókat, nyitásérzékelőket, riasztókat, amelyek lehetetlenné teszik a bűnben járók rejtőzködését.



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltokeszulek.blog.hu/api/trackback/id/tr842325592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása