Hatékony tűzoltás kevesebb ráfordítással, csökkenő költségekkel.

f500 oltóanyag.jpg

Ugyan ez nem hordozható tűzoltókészülékként használatos fejlesztés, de jelentős előre lépés a tűz elleni védekezésben. És nem kell hozzá nagy jóstehetség: hamarosan korszerű tűzoltó készülékekben is hasznosíthatjuk majd.

A pilisszentiváni tűzoltó egyesület kitűnő német kapcsolatai révén nálunk is bemutatkozott egy új oltóanyag, amely csekély mennyiségben vízhez adagolva nagy oltóképességet mutatott.
A HCT Europe Ltd által forgalmazott amerikai technológiával előállított habképzőanyag egy ezrelékes keveréke megközelítőleg tizedére csökkenti az oltáshoz szükséges oltóvíz mennyiséget. Így például vezetékes oltóvíz hiányában, ezzel az anyaggal sokkal hatékonyabban lehet tüzet oltani. Másik kedvező hatása a felület aktivitásból adódik, melynek hatásaként a tüzek környezetében fellépő magas hőmérsékletet ezzel az oltóanyaggal perceken belül töredékére lehet csökkenteni, így a károsodott anyagok szilárdságának elvesztése kevesebb problémát okozhat.
A forgalmazó által publikált bemutató szerint egy alkalommal 19 darab gumiabroncsot gyújtottak meg, amely perceken belül közel 1000°C hőmérséklettel lángolt. A nagy hőterhelés ellenére a speciális oltóanyaggal 50 másodpercre és 80 liter vízzel előállított habra volt szükség az oltáshoz, melynek hatásaként az oltás megkezdése után egy perccel már alig 70°C hőmérsékletet mértek az éghető anyagokon, vagyis a lángok helyén.

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltokeszulek.blog.hu/api/trackback/id/tr914886636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása