A tv híradó is közölt videót arról a tűzről, amely hat gépkocsiban okozott végzetes károkat a budapesti Lehel tér közelében, az Alig utcában.


A parkoló autók közül egy gépjármű (a katasztrófavédelem gyanúja szerint szándékosan okozták ) lángra gyúlt. A közeli épület ablakából egy több mint négy perces videó készült, ami oktatófilmnek is beillik. Sajnos nem jó értelemben, ugyanis ebből csak azt szabad megjegyezni, hogy így NE!
A videó film kezdetén már két, három méteres lángokkal égett az autó. Ilyen lángoknál már nem beszélhetünk kezdődő tűzről, így a tűz oltása kis töltetű (1-2 kg) porral oltó tűzoltó készülékkel reménytelen vállalkozás.  
0:07 másodpercnél a film kis készülékkel oltó férfit mutat. A porral oltó készülék kb 10 másodpercig működik, de semmilyen eredményt nem hoz.
0:38 másodpercnél az oltást megkezdő személy ezután újabb készülékkel tér vissza. Most egy, az előbbinél még kisebb készüléket használ, teljesen eredménytelenül.
0:50 másodperc környékén láthatjuk, hogy a kép jobb szélén egy gépkocsi tulajdonos beszáll az autójába és eláll a parkolóból. Az esetnek ez az első pozitívuma: a még lángra nem kapott éghető anyagokat el kell távolítani a tűz közeléből!
Ezzel egy időben látszik,. hogy a tűzben álló autó a tőle jobbra lévő autót "támadja". Most lenne értelme a már korábban elhasznált két kis készüléknek, azok segítségével lehetne lassítani az átterjedési folyamatot.
1:30 másodpercnél halljuk a tűzoltó szirénázását. Ekkor már mindkét autó lángol, sőt a földön is folyadék tűzre jellemző lángokat figyelhetünk meg.
2:05 másodpercnél az autók előtt lévő fa is meggyulladt.
2:19 másodpercnél megérkeznek a tűzoltók, egy vízsugárral az égő autók jobb oldala felől közelítve. A filmből nem derül ki pontosan, hogy az oltó fecskendő működtetése előtt felderítették-e a tüzet. Az mindenesetre kérdéses, hogy a talajon most már egyre nagyobb foltban megjelenő üzemanyag tüzet miért egy sugárral kezdték oltani?
2:41 másodpercnél a jobb oldali autón már látszik az oltás hatása, így a tűzoltó a második autóhoz lép.
Az oltóvíz hatására a felfröccsenő üzemanyag időnként még nagyobb lángra csap fel. Talán ennek tudható be, hogy most már a bal oldali autó is lángra gyúlt (2:45 másodpercnél). A film látószögében két fő tűzoltó tevékenykedik jobbról balra haladva. Így valószínűleg nincs információjuk arról, hogy az autókból kifolyt üzemanyagot a vízsugár magával sodorja. Ez végzetes hiba, ugyanis akár a gázolaj, akár a benzin kisebb sűrűségű anyag, mint a víz, így az oltó vízen "úszva" képes érintkezni a levegővel, azaz táplálja a tüzet.
3:07 másodpercnél látjuk, hogy az eredetileg kigyulladt autó oltása is hatásos, de ha a kép bal szélére tekintünk, akkor ott már újabb tüzeket láthatunk.
3:53 másodpercnél kerül a filmfelvevő látószögébe a harmadik tűzoltó. Még mindig nem látni, hogy a balra tovább terjedt tűz elleni védekezést megkezdte volna valaki. Viszont már hat autó áll a lángokban.
4:20 másodpercnél észlelik a tovább terjedés problémáját, ekkor vonulnak át a sor legvégén égő autóhoz, így megkezdik a tűz lokalizálását.
A tűz következménye, részben az elmaradt intézkedéseknek köszönhetően lehangoló: ( ez a szürke autó gyulladt ki először, utána a mellette álló kék színűre terjedt át a tűz. A mellette lévő üres helyről állt el még időben a tulajdonos.)
alig utca.JPG
A pusztítás döbbenetes.
Hasonló esetben mit tegyünk?
1. Értesítsük a tűzoltóságot, majd közvetlenül ezután "Fújjunk" tűzriadó: akár éjszaka van, akár ünnep ne legyünk tekintettel a nyugalomra! Riasszunk mindenkit!
2. A gépjármű tulajdonosok távolítsák el az autóikat a helyszín közeléből.
3. A házakban lévő nagyobb oltásteljesítményű (rendszerint 6 kg ABC) porral oltókkal kezdjük meg a tűz oltását!
4. Állítsunk fel riadó láncot és vödörben odahordott vízzel folytassuk az oltást!
5. Tájékoztassuk a kiérkező tűzoltókat a tűz nagyságáról, a kialakult helyzetből adódó tovább terjedési eshetőségről!
Tanuljunk ebből az esetből! A tűz oltása minden egészséges állampolgár törvényi kötelessége. A kezdődő tüzek is elhatalmasodhatnak, tovább pusztíthatnak, ezért készüljünk fel a vészhelyzetre, tartsunk készenlétben tűzoltó készülékeket megfelelő mennyiségben! Ne várjunk a cselekvéssel a tűzoltókra! Kedvezőtlen időjárási körülmények között a tűz gyorsan továbbterjedhet, a késlekedés jóvátehetetlen károkat okozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltokeszulek.blog.hu/api/trackback/id/tr844826301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása