A tűzoltó készülék gyártásnak, forgalmazásának szigorú szabályai vannak. A készülék gyártójának akkreditált szervezetekkel kell tanúsítania az EN 3-7 szerinti megfelelőséget. Ezzel a dokumentumokkal Európa legtöbb országában forgalomba lehet hozni a tűzoltó készülékeket, nem úgy hazánkban.  A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet (korábban Tűzvédelmi Vizsgáló Laboratórium és Tanúsító Szervezet) termékvizsgálati és tanúsító tevékenysége keretében vizsgálatokkal ellenőrzi és igazolja a megfelelőséget. 
 
Mindkét eljárás idő- és költségigényes tevékenység, így talán nem lepi meg a kedves olvasót, hogy vannak forgalmazók, akik ezen megpróbálnak spórolni. A megtakarítás viszont csak látszólagos, valójában a tűzoltó készülék így csak egy tűzoltására alkalmas szerkezetnek nevezhető, azaz a jogszabályi előírásoknak nem felel meg, az készenlétben nem tartható.

 
Sajnos az elmúlt időszakban már több magyarországi országos hálózattal rendelkező nagy áruházlánc értékesített akciós, látszólagosan kedvező áron ilyen készülékeket. Ami igazán bosszantó, hogy tűzoltó készülék megnevezéssel, így sokan csak a hatósági ellenőrzések során jönnek rá arra, hogy nem azért fizettek, ami az elnevezésből következett. Idén már súlyos szankció vár arra, aki ilyen "tűzoltó készüléket" birtokol, darabonként harmincezer forintos bírságra számíthat.

 Persze a forgalmazók mossák kezeiket, ők ugyanis nem a csomagoláson, hanem a készüléken és igen apró betűvel jelzik: "Lakossági felhasználásra ajánlott készülék", holott a sokkal lényegesebb információt elhallgatják: a poroltó nem felel meg a magyarországi előírásoknak, a szükséges engedélyekkel nem rendelkezik. Tessék vigyázni! Ezek a diszkont készülékek kizárólag csak háztartási céloknak felelnek meg.
Bizonyára Ön is érti: egy pirosra festett, porral töltött palackra bármit is írnak (tűzoltó készülék), az attól még csak egy tűzoltására alkalmas szerkezet lesz, vagyis a címben szereplő kérdésre itt nem a válasz.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltokeszulek.blog.hu/api/trackback/id/tr194131251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása