Tűz lesz babám!

2010.03.22. 22:12

MTI hír:( 2010-03-21 )
"Rendkívüli, a költségvetést tehermentesítő intézkedésék bevezetésére lehet szükség - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.
Példaként említette, hogy mintegy 30 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ha megszűnnének a beruházásokhoz kapcsolódó kiviteli tervek tervellenőri műveletei. Az önkormányzatok esetében azonnal hozna megtakarítást ha átfésülnék a különböző szociális, oktatási és egyéb állami, önkormányzati intézményekre vonatkozó szabályokat. Kósa Lajos szerint 40 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ha a beruházások két évvel ezelőtti tűzrendészeti előírásait visszaállítanák."

 

Másnap a TV2 Mokka című reggeli műsorában szintén Kósa Lajos debreceni polgármester, FIDESZ alelnök volt a vendég, ahol ezt mondta:
"A beruházásoknál a kiviteli terv ellenőrzését, kötelező felülvizsgálatát meg kell szüntetni. Például a magyarországi építési tűzrendészeti, tűzvédelmi szabályzatai olyan mértékben szigorodtak, hogy nyugodtan kijelenthetem 1 m2 beruházási költsége 10-15%-kal emelkedett a társasházak esetén. Ha ezt kiveszem, mert ugye az állam is ruház be nem csak társasházat, másokat. Ha ezt kiveszem, akkor a költségvetésben erre betervezett pénz felszabadul, nem kell elkölteni, olyan 40 milliárdot összehozhat. és ez nem fog senkinek sem fájni, mert nem égett le Magyarország az elmúlt évtizedben, ami tűzesetek voltak, azok nem emiatt következtek be, mert lazák voltak a jogszabályok."

Érdekes, amikor egy kormányzásra kész politikus ki kell a bürökrácia ellen. Nem azért, mintha ez "szembe menne" a közakarattal, sőt, mondhatni közkívánatra történhetne kedvező fordulat. Ugyan ki szereti, ki hajlandó elfogadni önmagától, hogy terveit bemutassa, ellenőriztesse? És ezért még fizessen is? Hát nem! Esetleg, ha a szomszéd telkén gyanús, engedély nélküli beruházás folyik? Az csak temrészetes, hogy mi magunk követeljük a rend "nevében": tartsa rajta a szemét minden hatóság, nehogy sérüljön a környezet érdeke? Ugye, ugye szükség van az ellenőrzésre, mégha magunk , mint alanyok ezt nehezen tűrjük, kényszerből fizetjük.
   És akkor az igazi csemege a tűzvédelem. Kósa Lajos a két évvel ezelőtti jogszabályozást, idejét múlt, 20 évvel ezelőtti tűzvédelmet, biztonságot tart kivánatosnak? Szerinte felesleges aktív és passzív tűzvédelmi megoldások alkalmazása? Mint például:mesterséges füstelvezetők, légpótló rendszerek, tűzgátló előterek mesterséges szellőztetéssel, tűzgátló ajtók, füstgátló ajtók, tűzgátló csappantyúk, füstcsappantyúk, tűzgátló mandzsetták,  elektromosan zárt ajtók, vésznyitók, pánikzárak, fotocellás ajtók. Takarékos lesz az új kormány? Kinek az érdekében? A vállalkozók, beruházók kedvébe fog járni? A biztonságunk rovására? Ha igen, akkor már csak Kósa Lajos garanciájára lenne szükség, hogy biztosítson bennünket: egyetlen tűzesetre sem mondhatjuk majd, hogy ez nem következhetett volna be a 2010-es jogszabályok alapján! És ha mégis? Akkor megtudjuk majd: az ország nem is, de a felelőtlen takarékoskodó leéghet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltokeszulek.blog.hu/api/trackback/id/tr201860962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása