Hallgass a jó szóra!

2011.05.07. 21:46

 Az http://www.autonavigator.hu cikkét ajánlom mindenki figyelmébe.
Az egészhez csak annyit fűzök hozzá, hogy még most is az autósok nagy többsége néhány liter üzemanyag árát sajnálja arra költeni, hogy legyen esélye a mindannyiunkra leselkedő veszély elhárítására: http://m3road.addel.hu/detailproduct.php?productid=447556

Tartsunk tűzoltó eszközt az autóban!

Mi tegyünk, ha kigyullad az autó?

Nyomtatás
Megosztás
2011. május 5., csütörtök 4:06 (3 napja)

Egy kisebb tűzoltó-készülékkel is elfojtható egy kezdődő autótűz, de ha megfékezni nem is tudjuk, terjedését mindenképpen lassíthatjuk.

Félelmetes dolog látni, ha lángra lobban az autó, de kellő időben, korai stádiumban beavatkozva jó eséllyel megfékezhető, vagy lassítható a tűz elhatalmasodása.

Ez már az a stádium, amikor csak a profi tűzoltók segíthetnek, de ha rögtön az elején be tudunk avatkozni, akkor megfékezhetjük, vagy legalább lassíthatjuk a lángok terjedését

Az autók lángra lobbanásával kapcsolatbanélcelődhetnénk a Ferrarival, de nem áll szándékunkba a rossz ízű tréfa, így kijelenthetjük, ugyan nem különösebben gyakran gyulladnak ki az autók, ám mégis bárki találkozhat autótűzzel. Műszaki hiba miatt leginkább a motorérben keletkezhet tűz, ezek eloltására a kezdeti stádiumban még elég nagy az esély.

Veszélyesebb szituáció, ha karambol következtében történik tűzeset, mert ilyenkor emberélet is veszélyben lehet, ezért nagyon fontos a gyors és határozott cselekvés! A legrosszabb megoldás a vélt robbanásveszély miatt a távolba menekülni, ugyanis felrobbanó, levegőbe repülő autók csak a hatásvadász filmeken vannak, a valóságban a tank akkor robban fel, amikor már az egész kocsi lángokban áll, ám pár tíz méteres távolságban még ilyenkor is biztonságban vagyunk. Rendszerint percekig csak kis lángon ég az üzemanyag, ekkor a motorháztetőt - a hirtelen bejutó oxigéntől esetleg fellángoló tűz miatt - óvatosan felnyitva már egy kisebb tűzoltókészülékkel is elfojtható, de ha ez nem sikerül, akkor is lassíthatjuk a tűz átterjedését az utastérre, ezzel életmentő időt nyerve a sérültek kimentéséhez, illetve a tűzoltók megérkezéséig.

Megoldás Mercedes-Benz módra: mindig kéznél van a tűzoltó készülék, még sincs útban

A legnagyobb baj akkor van, ha a tűz elterjedt a motortérben, netán már a gumiabroncsok is égnek - ilyenkor csak a profi tűzoltók tudják „nehéztüzérségükkel” megfékezni a lángokat. Minden esetre érdemes legalább kétkilós porral, vagy egykilós habbal oltó készüléket tartani az autóban, de még egy minimál-megoldás, például az 500 ml-es haboltó is jobb a semminél!

 

Krepsz Zoltán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltokeszulek.blog.hu/api/trackback/id/tr842886007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása