Tűzoltás házilagosan

2010.04.02. 15:47

Magyarországon a tűzvédelem még gyerekcipőben jár. Ott ahol kötelező ( nem lakás céljára szolgáló ingatlanok ) még csak-csak, de ahol nem, ott ritka mint a fehér holló. Néhány a médiában megjelenő súlyos tűzeset ugyan elgondolkodásra készteti az embereket, de szembesülve a ténnyel, hogy nem ingyen osztogatják a tűzoltó készülékeket, ezért inkább tovább él a strucc politikával: "nálunk nem szokott tűz lenni." A legszebb, hogy ezt még az ajándékba adott poroltók átvételekor is "kikottyantják":

- Köszönöm nem kellett volna. Tényleg, nálunk nem szokott tűz lenni.- mondják kétséget kizáró magabiztossággal. A statisztikák szerint igen kevesünket ér ilyen baleset, de ha abból indulunk ki, hogy a statisztikák csak a bekövetkezés valószínűségére utalnak, akkor belátható, lehet hogy miránk csak 100 év múlva kerül majd sor, de lehet hogy 1 év múlva. Esetleg holnap.

Nem árt tudni, hogy leggyakrabban kezdődő tüzek okozzák a legnagyobb bajt is. Minden úgy indul, hogy felcsapnak a lángok, és a tűz fokozatosan átterjed az éghető anyagokra és válik egyre nagyobbá, pusztítóbbá. A kezdeti stádiumban észlelt tűz megfelelő eszközzel jó eséllyel megfékezhető, eloltható. Melyek ezek az eszközök?

Tűzoltó kendő, takaró: ( http://m3road.addel.hu/detailproduct.php?productid=52718 ).  Akár egy nagy serpenyő olaj lángolását is elfojthatjuk vele. Ott alkalmazható előnyösen, ahol a lángoló tárgy jól megközelíthető, nem nagy kiterjedésű, a kendővel az egész felület letakarható, vagyis megszakíthatjuk az éghető anyag és az égést tápláló levegő közvetlen kapcsolatát. Speciális anyagból készül, ezért nem mondható olcsónak, viszont fénytől, sugárzó hőtől védve éveken keresztül probléma mentesen tárolható, legalább évente egyszer ellenőrizni kell állapotát, míg selejtezésre nem kerül. Előnye: tapasztalatlan felhasználó is sikerrel ( mondhatni ösztönösen ) alkalmazhatja, viszonylag hosszú ideig alkalmas tűz oltására. Hátránya: kissé költséges, egyetlen tűzoltás alkalmával elhasználódik, nem reaktiválható.

 

 

Tűzoltó spray: általában 300-500 milliliter töltetű, habszerű oltóanyag. A térfogatából adódóan kis helyen elfér, szinte egy utazó táskában is kényelmesen szállítható. Cserébe csekély oltásteljesítményt kapunk. Ha még egyáltalán működő képes a készülék, ugyanis a tűzoltó készülékekhez képest túlságosan rövid ideig garantált a működésük. Előfordult már Önnel, hogy egy régi sprayt szeretett volna használni és az nem működött, képzelje el, ha tűzet kellene oltania egy hasonlóan elöregedett tűzoltó spray-vel. Csütörtököt mondana, s akkor értené meg, hogy miért ne mérdemes háztartási célra ilyen készüléket beszerezni.

Csak annak ajánlható, aki a vásárlás ideje környékén valami egyedi, viszonylag kis tűzveszéllyel járó tevékenységet végez. Ott és akkor ez elfogadható kompromisszumnak látszik, valószínűleg működni fog, de rövid élettartama miatt, hosszabb időre ne tervezzen a készenlétben tartását illetően! Előnye: viszonylag alacsony egyszeri beszerzési ár, karbantartást nem igényel. Hátrány: nagyon kicsi töltet, rövid élettartam, műszerrel nem ellenőrizhető, újratöltésre, javításra nincs lehetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzoltokeszulek.blog.hu/api/trackback/id/tr671889799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása