Az első nyilvánosan közzétett jelzés

A 6 kg-os 2007 és 2011 között gyártott Cervinka tűzoltó készülékek 2011 ősze és 2013 tavasza között nem volt készenlétben tartható. A szigorú, de reális döntésen most enyhítettek. 2013 március 28 óta az öt évesnél nem öregebb készülékek alapkarbantartása elvégezhető. Sőt kötelező, különben készülékenként 30.000 Forintos bírságra lehet számítani.
Mindenki a saját érdekében keresse meg tűzoltó készülék karbantartóját és végeztesse el az alapkarbantartást.

nyuszi_ajandek_1365020444.jpg_568x400

Amint az várható volt a néhány nappal korábban ismerté vált Magyar Kereskedelmi Ellenőrzési Hivatal határozata után "lépett" a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet is. Új határozatában a Cervinka porral oltó tűzoltó készülékek készenlétben tarthatóságáról rendelkezik, miszerint 5 éves korukig használhatók, utána le kell selejtezni azokat. (forrás itt)
A történet 2007-ben kezdődött, amikor a cseh gyártó engedélyeztette készülékét, majd két éven belül a legolcsóbbnak volt mondható. Ezután tízezrével értékesítették. Csak hogy az olcsóságnak kiderült az oka, ezért előbb megtiltották a forgalmazását, majd 2011 őszén a készenlétben tartását is. A március 28.-n kiadott BM OKF KKI határozat a korábbi rendelkezéseket írta felül független szakértő méréseivel alátámasztva. A történet tehát még nem ért véget, de a Cervinka poroltók percei meg vannak számlálva.A történetnek meg vannak a tanulságai: Memento Mori. ( emlékezzünk a halottakra)

cervinka1_1363337739.jpg_300x300

Kedden (2013-03-12) felszállt a fehér füst I. Ferenc az új pápa. És megszületett egy új határozat, amit 2011 óta várunk. Kiderült, hogy a hatóság által 2012 augusztusában ócskavasnak nyilvánított Cervinka tűzoltó készülékek ideiglenesen megmenekülnek. Az MKEH által kiadott közleményből úgy tűnik, hogy a 2011-ig gyártott rossz minőségű Cervinka porral oltó készülékek 5 éves korukig használhatóak. "Csak" utána kell a szemétbe dobni.
Idézet a Magyar Kereskedelmi Ellenőrzési Hivatal közleményéből: 
A terméktípus forgalmazói részére e l r e n d e l e m a Červinka – Czech Republic s.r.o. (Rostislavova 1265 Uherske Hradiste 68601, Cseh Köztársaság) által 2007 - 2011 között gyártott tartállyal összeszerelt, P6Ce típusú, hordozható porral oltó berendezéstípus visszahívását a felhasználóktól.  A visszahívásra rendelkezésre álló időt a palack gyártásától számított 5 évben, tehát az első ötéves időszakos vizsgálati időtartam elérésekor, de legkorábban a határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapban határozom meg.


Forrás: ( http://mkeh.gov.hu/index.php?name=OE-News&page=details&oldal=1&news_id=580&lang=hun&source=rss )

autotuz1_1363336811.jpg_807x507

Ha szunyókált is még tegnap kora reggel vezetés közben az autós biztosan felébredt Budapesten a Soroksári úton. Füst és lángok csaptak fel a motorház tető alól. Mivel nem volt porral oltó készüléke, ezért a közelben tartózkodóktól kért segítséget. A megkésett oltás miatt már nem tudták eloltani a tüzet, csak a lángok megfékezésére volt lehetőségük. Mire a tűzoltók kiérkeztek már az utastér is lángokban állt.
Nagyon fontos megérteni: az ilyen szép és jó állapotú gépkocsik is lángra kaphatnak és ha nincs rögtön bevethető tűzoltó készülékünk, akkor már csak a csodában bízhatunk.
(forrás: 
http://tuzoltosag.info/hir/ego_jarmu/20130314_kigyulladt_egy_auto_a_reggeli_csucsforgalomban/  )

bujtor3_1359798802.jpg_478x355

Szakmai ártalom?

Már több mint húsz éve tart ez nálam. Az utcán előbb veszem észre a munkásruhát viselő embereket, mint egy menő autót. Vagy, ha elmegyek egy szupermarketbe, étterembe, akkor előbb nézem meg, hogy ott milyen tűzoltó készülék van kihelyezve, mintsem kérjem a bevásárlókocsit, étlapot. Igen, szakmai ártalom. Sokszor súlyosnak látszik, de igazából ártalmatlan.

Tegnap este például a tv-ben vetítették Az elvarázsolt dollár című filmet. Bujtor Csöpiék még el sem kezdték a kocsmai verekedést már is ott láttam a falon a poroltót. Mint Csehovnál a falon látható puska, úgy itt a tűzoltó készülék sem maradt tétlen. És ha már kifogyott, vagy cserélni kell, akkor itt a megoldás. Akciós poroltók webáruháza.

 Mert az biztos, hogy a jogszabályi megfelelőség esetén ez nem lehetne kérdés. Csakhogy ez a készülék 20 évnél jóval korábban végzi a rozsdatemetőben. Csak még azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor.

vastelepen_a_cervinka.jpgÚjabb hírek jelentek meg a cseh tűzoltó készülék gyártó termékével kapcsolatban. A közel másfél éve nyilvánosságot kapott problémák orvoslására még sokat kell várni, de egy biztatójelről érkezett hír. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti Hatósága írja: "A tűzoltó készülék forgalmazóktól származó kérések, az általuk bemutatott műszaki vizsgálati adatok (az előírt értéket meghaladó felhasítási nyomás adatok), a CTIA cseh piacfelügyeleti hatóság által átadott felhasítási nyomásmérési eredmények, a gyártó által bejelentett önkéntes termékvisszahívás meghiúsulása, valamint a nagyszámú fellebbezésben megfogalmazott kérés alapján a Hatóság a bejelentett szervezet megerősítő szakvéleménye esetén megfontolja, hogy az előírtnál vékonyabb falvastagság esetén a visszahívás határidejét egy hosszabb - esetleg több éves - időtartamban határozza meg a műszaki biztonsági követelmények sérelme nélkül."
Ez egy jó hónappal ezelőtt írt dokumentumból származik. Vajon hol tart jelenleg az ügy? Mikor sikerül jogerős határozattal megnyugtatóan rendezni több tízezer készülék készenlétben tartásának helyzetét, cseréjét?

Néhány tűzvédelmi szolgáltató az utóbbi időben különös módját választja a piaci terjeszkedésnek. Álruhába bújva tűzoltónak adják ki magukat, akik ellenőrzés közben százezres büntetésekkel fenyeget, majd kegyesen felajánlja eladásra termékeit, szolgáltatásait. Próbálnak olyan helyzetet teremteni, hogy döntéskényszerben ne lehessen mást választani, mint az azonnali vásárlást.
Tisztességtelen piaci gyakorlatról van szó, melynek során rendszerint csúnyán meg is károsítják a belekényszerített vásárlót.
Hogyan védekezhetünk? Elsősorban időben gondoskodjunk a tűzvédelmi kötelezettségek végrehajtásáról. Keressünk meg szakembereket, kérjünk árajánlatokat, válasszuk ki a legkedvezőbbet! Ma már nagyon sok kereskedő, szolgáltató ajánlja az interneten a termékeiket Jobb kellő időben, megfelelő utánjárással dönteni, mint a hirtelen trükköző álellenőrök karmai közé kerülni.

Néhány szóban a hivatásos katasztrófavédelmi állomány megjelenéséről.

A katasztrófavédelemnél dolgozó kollégák az ellenőrzések során minden esetben szolgálati jelvénnyel, névvel és rendfokozattal ellátott egyenruhát viselnek. Személyazonosságukat és ellenőrzési jogosultságukat az ellenőrzés megkezdésekor minden esetben kötelesek szolgálati igazolványuk (lásd 1. és 2. kép) felmutatásával igazolni. Az ellenőrzések alkalmával a kollégák a jogszabályban foglalt előírások betartását vizsgálják, és azokkal kapcsolatban tesznek megállapításokat. Fontos azonban tudni, hogy a hatóság az ellenőrzés során nem folytat kereskedelmi tevékenységet. Az előzőek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy biztosan nem a katasztrófavédelem által lefolytatott ellenőrzés zajlik, amennyiben az esetleges hibákra, hiányosságokra anyagi ellenszolgáltatás fejében kínálnak megoldási javaslatot. Akinek a hatósági ellenőrzés során kétsége támad az ellenőr személyazonosságára vagy szervezeti állományba tartozásával kapcsolatban, haladéktalanul értesítse az illetékes katasztrófavédelmi szervet.

pintér sándor.jpg

760 millió forintot költöttünk 9 darab új egyenként 7000 liter oltóvíz szállítására alkalmas tartálykocsikra. Közel 85 millió forint az ára annak, hogy elmondhassuk a Renault tehergépjárműre épülő felépítmény és tartozékainak beszerelése magyar kezek munkája.

tartály.jpg
A gépjárművek körbejárása során nehéz volt megállapítani, hogy ténylegesen mitől magyar ez a gyártmány. Hirtelen végigtekintve egyetlen eszközön, berendezésen sem látszott olyan felirat, ami erre utalt volna. A már megszokott tömlők, csákányok, olcsó kínai lemezásó, mind-mind idegen kezek nyomán készülhettek. Aztán fellebbent a fátyol a karosszéria alatt megbújó 7000 literes műanyag tartályról rögtön látszott, hogy ez az, magyar. Erősnek látszó, kimondottan masszív szerkezet. Legyünk büszkék rá, hogy ilyet már mi is tudunk.


pintér sándor2.jpg
Ha már hallgattunk a szívünkre, akkor itt az ideje a nézelődésnek. Első látásra szembetűnő, hogy rendkívül magas szerkezetről van szó. Gondolhatnánk, hogy a nehéz terepen való közlekedés miatt, de majd látjuk ez nem lehetett a valós ok. Közvetlenül az átadás után fel is merült, hogy nem lesz túl magasan a gépjármű súlypontja, mire érkezett a megnyugtató válasz: "a speciális, mondhatni magyar kialakításnak köszönhetően semmi ok az aggodalomra" Azért mi még lehiggadva sem jöttünk rá, hogy mi értelme van közel négy méteres magasságból nézni a terepet.
pintér sándor3.jpg

A szer funkcióit tekintve sokoldalú. Sok-sok csatlakozási lehetősége, digitális és analóg kezelhetősége meggyőző, korszerű eszközre utal. Lehet vizet vételezni belőle elől, hátul, oldalain sőt még alul is. Pont az alsó nyomócsonkok láttán derült ki, hogy ezek annyira alulra kerültek, hogy talán 30 centiméterre sincsenek a talaj fölött, így nehezebb terepen problémás lehet a közlekedés. Az alsó nyomócsonkok mellett két tárcsáról sok-sok lánc lóg le. Az újfajta hólánc. Ezt nem kell a gumiabroncsra felszerelni, de így is biztosítja, hogy csúszós úton is meghajtható legyen a hátsó kerekek által. A funkcióját tekintve biztosan meg fog felelni, de ebből még adódhat probléma, ha nem autópályán kell majd közlekedni, ugyanis a láncok csak nem söprik az utat, így akár kisebb támaszokon, akadályokon is fenn fog akadni, illetve szakadni a lánc.
A kocsi végén is van kis monitor, illetve a kézi vezérlésnek  itt kaptak helyet a kapcsolói. A magyarázó táblát felhajtva néhány eszközt, baltát, az említett kínai ásót és nagy űrtartalmú részt találtunk. Ez itt a habképzőanyag helye, de jó lenne, ha erre is jutna pénz.

Két hét múlva meg lesz a vizsga és onnantól kezdve a gyakorlatban bizonyíthat ez a 85 milliós masina.

Hatékony tűzoltás kevesebb ráfordítással, csökkenő költségekkel.

f500 oltóanyag.jpg

Ugyan ez nem hordozható tűzoltókészülékként használatos fejlesztés, de jelentős előre lépés a tűz elleni védekezésben. És nem kell hozzá nagy jóstehetség: hamarosan korszerű tűzoltó készülékekben is hasznosíthatjuk majd.

A pilisszentiváni tűzoltó egyesület kitűnő német kapcsolatai révén nálunk is bemutatkozott egy új oltóanyag, amely csekély mennyiségben vízhez adagolva nagy oltóképességet mutatott.
A HCT Europe Ltd által forgalmazott amerikai technológiával előállított habképzőanyag egy ezrelékes keveréke megközelítőleg tizedére csökkenti az oltáshoz szükséges oltóvíz mennyiséget. Így például vezetékes oltóvíz hiányában, ezzel az anyaggal sokkal hatékonyabban lehet tüzet oltani. Másik kedvező hatása a felület aktivitásból adódik, melynek hatásaként a tüzek környezetében fellépő magas hőmérsékletet ezzel az oltóanyaggal perceken belül töredékére lehet csökkenteni, így a károsodott anyagok szilárdságának elvesztése kevesebb problémát okozhat.
A forgalmazó által publikált bemutató szerint egy alkalommal 19 darab gumiabroncsot gyújtottak meg, amely perceken belül közel 1000°C hőmérséklettel lángolt. A nagy hőterhelés ellenére a speciális oltóanyaggal 50 másodpercre és 80 liter vízzel előállított habra volt szükség az oltáshoz, melynek hatásaként az oltás megkezdése után egy perccel már alig 70°C hőmérsékletet mértek az éghető anyagokon, vagyis a lángok helyén.

A tv híradó is közölt videót arról a tűzről, amely hat gépkocsiban okozott végzetes károkat a budapesti Lehel tér közelében, az Alig utcában.


A parkoló autók közül egy gépjármű (a katasztrófavédelem gyanúja szerint szándékosan okozták ) lángra gyúlt. A közeli épület ablakából egy több mint négy perces videó készült, ami oktatófilmnek is beillik. Sajnos nem jó értelemben, ugyanis ebből csak azt szabad megjegyezni, hogy így NE!
A videó film kezdetén már két, három méteres lángokkal égett az autó. Ilyen lángoknál már nem beszélhetünk kezdődő tűzről, így a tűz oltása kis töltetű (1-2 kg) porral oltó tűzoltó készülékkel reménytelen vállalkozás.  
0:07 másodpercnél a film kis készülékkel oltó férfit mutat. A porral oltó készülék kb 10 másodpercig működik, de semmilyen eredményt nem hoz.
0:38 másodpercnél az oltást megkezdő személy ezután újabb készülékkel tér vissza. Most egy, az előbbinél még kisebb készüléket használ, teljesen eredménytelenül.
0:50 másodperc környékén láthatjuk, hogy a kép jobb szélén egy gépkocsi tulajdonos beszáll az autójába és eláll a parkolóból. Az esetnek ez az első pozitívuma: a még lángra nem kapott éghető anyagokat el kell távolítani a tűz közeléből!
Ezzel egy időben látszik,. hogy a tűzben álló autó a tőle jobbra lévő autót "támadja". Most lenne értelme a már korábban elhasznált két kis készüléknek, azok segítségével lehetne lassítani az átterjedési folyamatot.
1:30 másodpercnél halljuk a tűzoltó szirénázását. Ekkor már mindkét autó lángol, sőt a földön is folyadék tűzre jellemző lángokat figyelhetünk meg.
2:05 másodpercnél az autók előtt lévő fa is meggyulladt.
2:19 másodpercnél megérkeznek a tűzoltók, egy vízsugárral az égő autók jobb oldala felől közelítve. A filmből nem derül ki pontosan, hogy az oltó fecskendő működtetése előtt felderítették-e a tüzet. Az mindenesetre kérdéses, hogy a talajon most már egyre nagyobb foltban megjelenő üzemanyag tüzet miért egy sugárral kezdték oltani?
2:41 másodpercnél a jobb oldali autón már látszik az oltás hatása, így a tűzoltó a második autóhoz lép.
Az oltóvíz hatására a felfröccsenő üzemanyag időnként még nagyobb lángra csap fel. Talán ennek tudható be, hogy most már a bal oldali autó is lángra gyúlt (2:45 másodpercnél). A film látószögében két fő tűzoltó tevékenykedik jobbról balra haladva. Így valószínűleg nincs információjuk arról, hogy az autókból kifolyt üzemanyagot a vízsugár magával sodorja. Ez végzetes hiba, ugyanis akár a gázolaj, akár a benzin kisebb sűrűségű anyag, mint a víz, így az oltó vízen "úszva" képes érintkezni a levegővel, azaz táplálja a tüzet.
3:07 másodpercnél látjuk, hogy az eredetileg kigyulladt autó oltása is hatásos, de ha a kép bal szélére tekintünk, akkor ott már újabb tüzeket láthatunk.
3:53 másodpercnél kerül a filmfelvevő látószögébe a harmadik tűzoltó. Még mindig nem látni, hogy a balra tovább terjedt tűz elleni védekezést megkezdte volna valaki. Viszont már hat autó áll a lángokban.
4:20 másodpercnél észlelik a tovább terjedés problémáját, ekkor vonulnak át a sor legvégén égő autóhoz, így megkezdik a tűz lokalizálását.
A tűz következménye, részben az elmaradt intézkedéseknek köszönhetően lehangoló: ( ez a szürke autó gyulladt ki először, utána a mellette álló kék színűre terjedt át a tűz. A mellette lévő üres helyről állt el még időben a tulajdonos.)
alig utca.JPG
A pusztítás döbbenetes.
Hasonló esetben mit tegyünk?
1. Értesítsük a tűzoltóságot, majd közvetlenül ezután "Fújjunk" tűzriadó: akár éjszaka van, akár ünnep ne legyünk tekintettel a nyugalomra! Riasszunk mindenkit!
2. A gépjármű tulajdonosok távolítsák el az autóikat a helyszín közeléből.
3. A házakban lévő nagyobb oltásteljesítményű (rendszerint 6 kg ABC) porral oltókkal kezdjük meg a tűz oltását!
4. Állítsunk fel riadó láncot és vödörben odahordott vízzel folytassuk az oltást!
5. Tájékoztassuk a kiérkező tűzoltókat a tűz nagyságáról, a kialakult helyzetből adódó tovább terjedési eshetőségről!
Tanuljunk ebből az esetből! A tűz oltása minden egészséges állampolgár törvényi kötelessége. A kezdődő tüzek is elhatalmasodhatnak, tovább pusztíthatnak, ezért készüljünk fel a vészhelyzetre, tartsunk készenlétben tűzoltó készülékeket megfelelő mennyiségben! Ne várjunk a cselekvéssel a tűzoltókra! Kedvezőtlen időjárási körülmények között a tűz gyorsan továbbterjedhet, a késlekedés jóvátehetetlen károkat okozhat.

ogniochron_6litr.jpg Kezdjük az ellentétpárral: tűz és víz. A legelső kézi hordozható tűzoltó készülékek oltóanyaga a víz volt. Az első tűzoltó készülék ötletét egy angol kémikus valósította meg 1723-ban: egy hordóba vizet rakott, a hordó alá pedig robbanóanyagot, amit egy gyújtózsinórral kötött össze. Ha a tűz következtében a gyújtózsinór közvetítésével a robbanóanyag felrobbant, úgy annak ereje szétszórta a hordónyi vizet.
Az 1800-as évek eléjétől aztán megjelentek a biztonságosabb eszközök, amelyek a vízzel telt edény túlnyomás alá helyezésén alapult. Eleinte sűrített levegővel, később széndioxid gázzal, majd a mai modern korban 12 bar nyomással bíró nitrogéngáz hajtóanyaggal működnek.
A vízzel oltó tűzoltó készülékek előnye az oltóanyag olcsósága, továbbá a tűzoltása után az oltóvíz könnyen feltakarítható. A mai modern 6 literes töltetű készülék már viszonylag nagyobb 13A 40F tűz oltására is alkalmas, akár elektromos berendezések közelében, azoktól legalább 1 méteres távolságra. 
Ne feledkezzünk el hátrányairól! Az oltóvíz sokszor nagyobb kárt tesz, mint maga a tűz. Emiatt készített Szilvay Kornél magyar mérnök szárazoltó tűzoltó készüléket. További hátrány a fagyásveszély, mivel a jéggé vált víz nem alkalmas oltásra. Hátrányos, hogy égő olajok tüzét nem szabad vízzel oltani. Hátrányai miatt viszonylag kis számban gyártják, ezért az ár/érték arány valamivel rosszabb az elterjedtebb tűzoltó készülékekhez képest.
Alkalmazási területe: középületek, irodák, egészségügyi intézmények, iskolák, ruházati terméket forgalmazó üzletek, raktárak, vendéglátó helyek, konyhák.

 

2012 eddigi  legnagyobb össznépi  kihívása: hogyan menekülj a kilátásba helyezett akár 50.000 forintos rendőri bírságtól, amiért nem a legújabb követelményeket biztosító elsősegély nyújtó mentődobozzal közlekedsz.


A történet közismert, felröppent pletykák, média hírek alapján sorra járjuk az autósboltokat, hiper és szupermarketeket, majd a hiába való fáradozás után otthon a kényelmes fotelből az interneten megrendeljük az első kedvezőnek vélt "B" típusú mentődobozt. 
  Talán már ez lesz a harmadik az autódban? Sebaj a lényeg a bírság megelőzése.
Ha még késésben vagy, esetleg most indulsz valamelyik webáruházba rendelni, akkor gondold meg: a sokadik mentőláda mellé jó lenne egy tűzoltó készülék is, ráadásul a legtöbb húsz évre szól, több autót is kiszolgálhat még melletted.

 

 A tűzoltó készülék gyártásnak, forgalmazásának szigorú szabályai vannak. A készülék gyártójának akkreditált szervezetekkel kell tanúsítania az EN 3-7 szerinti megfelelőséget. Ezzel a dokumentumokkal Európa legtöbb országában forgalomba lehet hozni a tűzoltó készülékeket, nem úgy hazánkban.  A Katasztrófavédelmi Kutatóintézet (korábban Tűzvédelmi Vizsgáló Laboratórium és Tanúsító Szervezet) termékvizsgálati és tanúsító tevékenysége keretében vizsgálatokkal ellenőrzi és igazolja a megfelelőséget. 
 
Mindkét eljárás idő- és költségigényes tevékenység, így talán nem lepi meg a kedves olvasót, hogy vannak forgalmazók, akik ezen megpróbálnak spórolni. A megtakarítás viszont csak látszólagos, valójában a tűzoltó készülék így csak egy tűzoltására alkalmas szerkezetnek nevezhető, azaz a jogszabályi előírásoknak nem felel meg, az készenlétben nem tartható.

 
Sajnos az elmúlt időszakban már több magyarországi országos hálózattal rendelkező nagy áruházlánc értékesített akciós, látszólagosan kedvező áron ilyen készülékeket. Ami igazán bosszantó, hogy tűzoltó készülék megnevezéssel, így sokan csak a hatósági ellenőrzések során jönnek rá arra, hogy nem azért fizettek, ami az elnevezésből következett. Idén már súlyos szankció vár arra, aki ilyen "tűzoltó készüléket" birtokol, darabonként harmincezer forintos bírságra számíthat.

 Persze a forgalmazók mossák kezeiket, ők ugyanis nem a csomagoláson, hanem a készüléken és igen apró betűvel jelzik: "Lakossági felhasználásra ajánlott készülék", holott a sokkal lényegesebb információt elhallgatják: a poroltó nem felel meg a magyarországi előírásoknak, a szükséges engedélyekkel nem rendelkezik. Tessék vigyázni! Ezek a diszkont készülékek kizárólag csak háztartási céloknak felelnek meg.
Bizonyára Ön is érti: egy pirosra festett, porral töltött palackra bármit is írnak (tűzoltó készülék), az attól még csak egy tűzoltására alkalmas szerkezet lesz, vagyis a címben szereplő kérdésre itt nem a válasz.
 

 

 Szakmai hiba, vagy átverés? Mindegy. Ön vigyázzon, akár tízezrekkel is megrövidíthetik!

 


A 2011-ben ismerté vált probléma hatásai tovább gyűrűznek. Pedig a helyzet nem reménytelen, sőt elméleti és gyakorlati úton megoldott.
Először szögezzük le, a rossz szeleppel készült termékek cseréjéért egyetlen fillért sem kell fizetni, díjtalan. Aki ezzel ellentételesen nyilatkozik, aki a cseréért díjat számol fel, az megpróbálja becsapni Önt, s ha egyszer megpróbálkozik, akkor erre számíthat a jövőben is.
Önnek Cervinka 6 kg-os ABC porraloltó tűzoltó készüléke van? Mi a teendő, vegyük sorra.
1. Meg kell vizsgálni a szelepen, közvetlenül a manométer ( nyomásmérő ) melletti jelzést. Ha ott CE0036 szerepel, akkor a készülék hibátlan, az előírásoknak megfelel.
2. Tehát, ha a készülékéről kiderült, hogy cserére szorul, akkor keresse meg írásban a gyártót és tájékoztassa a csereigényéről a michal@hasicitechnika.com email címen.
3. A gyártó válaszában leírtak szerint keresse fel a megadott szervizt, ahol Önnek díjtalanul, az előírásoknak megfelelő, engedélyezett készüléket fognak adni, amely lehet felújított, vagy új készülék.
Eddigi teljesen új, 2012-ben gyártott készülékekkel teljesíti kötelezettségét a Cervinka.

Néhány szó a tudomásunkra jutott csalásokról:
 Több panaszról is halottunk, ahol tűzoltó készülék ellenőrök próbálnak megkárosítani Cervinka tűzoltó készülék tulajdonosokat. Íme, néhány példa:
1. a készüléket ki kell vonni a forgalomból, ezért ezt most leselejtezem és adok Önnek helyette egy teljesen újat .......+Áfa áron.
2. a készüléket ki kell cserélni, ennek költsége .......+Áfa plusz a szállítási költség.
Ha már Önt is becsapták, vagy megpróbálták, de nem hagyta magát, akkor kérem írja meg tapasztalatait mindannyiunk javára fog szolgálni.

 Márciusban lesz 35 éve, hogy Tom Pryce Forma 1-es pilótát halásos baleset érte a dél-afrikai Forma1-es futamon.

1977. március 5-én rendezték a Formula–1-es világbajnokság harmadik futamát a dél-afrikai nagydíjat. A verseny 22. körében Renzo Zorzi autója kigyulladt. A lángok eloltására két fiatal pályabíró sietett, akik sajnálatos módon nem vették figyelembe a célegyenesben haladó autók sebességét. Egyiküket, a mindössze tizenkilenc éves Frederik Jansen Van Vuuren pályamunkást  Tom Pryce már nem tudta kikerülni. Mindketten a helyszínen életüket vesztették, a huszonkilenc éves walesi pilóta halálát az közel 20 kilogramm tömegű tűzoltókészülék okozta, amely a fejének csapódott. Autója a baleset helyszínétől több száz méterre, a célegyenes végén belehajtott Laffite Ligierjébe is, de a francia szerencsére nem sérült meg.
A napokban készült emlékfilm itt látható:

Biztonságos karácsonyfa

2011.12.23. 23:38

Még manapság is tűzveszélyes gyertyákkal, lámpákkal díszítjük a karácsonyfáinkat. Jó ha kéznél van ilyenkor egy tűzoltó készülék.
Na de, ennyire?

„Ünnepelj gondtalanul!” című tűzvédelmi bemutató

 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság 2011. december 16-án 10 órától a Blaha Lujza téren, a volt Sajtószékház előtti parkolóban bemutatót tart a karácsonyi villamossági termékek, játékok veszélyforrásainak ismertetése céljából.


A program:
- Karácsonyfa, vagy adventi koszorú által okozott tűz szimulációja egy speciális, berendezett konténerben, kihangsúlyozva a tűz terjedési sebességét
-  A begyulladt étolaj szakszerűtlen, vízzel történő oltásának bemutatása
- Speciális, tűz oltására árusított, de alkalmatlan spray(k) bemutatása
- Szilveszteri tűz és baleset-megelőzési ismeretek

 

 Egy levélváltást másolok ide. Szerintem tanulságos, így sokan jó eséllyel eldönthetik, hogy koros, bizonytalan állapotú tűzoltó készülékeit megjavíttatja, vagy lecseréli.

 Tisztelt uram!
Telefonon egyezettünk és abban állapodtunk meg, hogy első körben fénykép alapján megmondják, hogy a csatolt tűzoltókészüléket a szabályok szerint még lehet-e használni és után tölteni. Feleslegesen ne menjek önökhöz.

Előre is köszönöm!
Üdvözlettel,


Krassó 

Kedves Antal!

 


A készüléket 1994-ben gyártották, így még 2014-ig készenlétben tartható.A készüléket évente kell felülvizsgálni, ennek költsége 500,-+áfa.
Öt évente kell nyomás próbázni, ennek a teljes javításnak  a díja 3480,-+áfa/db.
A képen látható, hogy utoljára 5 évvel ezelőtt, 2006-ban volt ez a készülék műhelyben, így most már újra aktuális.
Tehát 3480+Áfa költséggel a feladat megoldható.
  

Viszont a készüléket 2014 decemberében le kell selejtezni, ugyanis az állapotától függetlenül akkor tölti be 20. évét. Fontos, hogy ha Ön használt készüléket vásárolna, akkor ne az állapotát nézze elsősorban, hanem a gyártás évét keresse! Később már nagy csalódás nem érheti.
     Talán célszerű lenne újat venni. Ugyan drágább, de annak élettartama 20 év. Nyomás próbázni, pedig csak 10 év múlva szükséges, mivel korszerűbb követelmények szerint gyártják. További előnye, hogy az oltásteljesítménye lényegesen nagyobb, így komolyabb védelmet biztosít. Az új készülék jellemzői: 34A 144B C, míg a régebbieknek ugyanez: 13A 89B C. Az összehasonlítás után nem kérdéses, hogy egy modern készülék, akár 3-szor akkora tüzet is elolt.

Köszönettel:
Üdvözlettel:
 Nagy János

Szeptember végén indult a történet, talán happy end lesz? 

A TVL-től kapott információk alapján nagy előrelépés történt a 6 kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készülékek ügyében. Emlékeztetőül: A Cervinka-Czeh Republik s.r.o., mint gyártó a TVL által 2006 évben tanúsított modelltől eltérő, helytelen jelöléssel ellátott tűzoltó készülék változatokat is forgalomba hozott. Annak érdekében, hogy a TVL helyreállítsa a tanúsítási jele megbízhatóságát és, hogy a kérdéses helyzetet megszüntesse kezdeményezte a gyártónál, hogy a nem megfelelő, tehát a védjegy alatt eladott helytelen készülékeit gyűjtse vissza, és a visszavett készülék ellenében a TVL által jóváhagyott terméket adjon, biztosítson a felhasználók számára.
A gyártó - Cervinka-Czeh Republik s.r.o. bonyolítja a készülékek visszagyűjtését.
A készenlétben álló, nem megfelelő készülékek cseréjének technikájáról jelenleg nincs adatunk, célszerű a gyártóhoz ( telefonszámot: +420606630546 –vagy +420606672220  vagy       michal@hasicitechnika.com ), vagy az Ön kereskedelmi partneréhez fordulni a lebonyolítás módját érintő kérdéssel.
A cserére szánt készülékre a a TVL visszaállította a 660/26/2011 tanúsítvány szám érvényességét a következő feltételekkel:
- a cserére szánt készüléket a 660/26/2011 tanúsítványszámmal kell jelölni;
- a címke mellett a készüléken egy kiegészítő matricának is szerepelni kell amely a csere időpontját jelzi.
- a 660/26/2011 számmal jelölt készüléket új tűzoltó készülékként a gyártó nem értékesítheti, azt csak a csere céljára használhatja mindaddíg, amíg a visszahívási eljárást a TVL befejezettnek nem nyilvánítja.
A készenlétben tartott készülékek veszélyességét vagy hibás voltát a TVL nem állapította meg. A kérdéses készülékek a csere lebonyolításáig készenlétben tarthatóak, de esedékes időszakos ellenőrzésük során esetleg szükséges javítás, vagy megbontásos karbantartásukat már nem javasoljuk elvégezni, ugyanis ez felesleges költséggel terheli a készenlétben tartót. 

Facebook tagoknak

A tűzoltó készülékek megvásárlása, kihelyezése után a tulajdonosnak, azaz a készenlétben tartónak, illetve megbízottjának negyedévente a következő jogszabályi előírás szerinti feladatai vannak:
a) az előírt telepítési helyen van,
b) rögzítése biztonságos,
c) látható,
d) magyar nyelvû használati utasítása a tűzoltó készülékkel szemben állva olvasható,
e) használata nem ütközik akadályba,
f) valamennyi nyomásmérõ vagy jelzõ mûszerének jelzése a mûködési zónában található,
g) hiánytalan szerelvényekkel ellátott,
h) fém vagy mûanyag plombája, karbantartást igazoló címkéje sértetlen és ép,
i) zárópecsétje sértetlen,
j) felülvizsgálata esedékes-e, és
k) állapota kifogástalan, üzemszerû.
A ellenőrzés végrehajtását a tűzoltó készülékek nyilvántartási naplójában kell dokumentálni.

 

Facebook tagoknak itt

Avagy, ha szereted a Ferrarit, akkor szeresd a tűzoltó készülékeket is... Link

Korábban már több Ferrari tűzesetről lehetett olvasni, sőt a 2010-es Ferrari 458-as balesetéről illetve a pórul járt franciáról itt is lehetett olvasni.
Nemrég ( 2011-10-20-án ) a Frankfurt melletti autópályán tesztvezetés közben ütött be a mennykő.
A balesetnek sok szemtanúja volt, egyikük az esetről készült videót megosztotta a youtube-on. Véleménye szerint egy 370,000 € értékű autó ment füstbe.
Úgy tudni a 44 éves autóvezetőnek időben sikerült észlelni a 12 hengeres masina farából kicsapódó lángokat, így még a nagyobb vész előtt megtudott állni és elhagyhatta a járművét.Tűzvédelmi szempontból nézve a közel 120 millió Forintos Ferrari védelmét, ennyi pénzen közel 18 ezer darab 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készüléket lehetne vásárolni, amiből 1 de legfeljebb 2 darab biztosan elég, hogy a kocsi ne égjen le.
Tűzoltó készülékkel értékeinket, életeket menthetünk meg.
 

Facebook tagoknak itt...

 Nem most akadtam erre a nem túl régi "üzenetre", de egyik ismerősömnél úgy kivágta a biztosítékot, hogy eddig "jegeltem".
Azóta sem fejtettem meg, hogy az én idegzetem erős, vagy az ő humorérzéke hagyta cserben?
Íme a link: Praktika reklám

Amit a Praktikáról tudni kell: egyike azoknak az ipari szövetkezeteknek, amelyek a rendszerváltás megpróbáltatásait túlélve, átalakulás után is úgy ahogy megőriztek valamit piaci részesedésükből. Mondhatnám úgy is: mi még kisiskolások voltunk, amikor ők már a tűzoltó készülékeket ellenőrizték. 
Sajnos a múlt sikerei nem jelentenek garanciát a jelenben, akár marketing, akár gazdasági szempontból vizsgáljuk. A szöveg minden sora, szava gyöngyszem:
- Mi olyan bizalmat kaptunk a CERVINKA-tól,  ami EUROPAI szinten is megállja a helyét!
- A bizalmat nem kaptuk ingyen, kértek tőlünk, és mi teljesítsük a teljesítményt, minőséget
- Közös munkánk eredményeképpen olyan cégekhez, hálózatokhoz jutottunk el, amit mi álmainkba remélhettünk volna csak.
- A jövő. . .               szemmel is látható lesz. . .
 

 

Talán reményt csak az jelenthet Hencsik úrék számára, ha a munkájuk sokkal színvonalasabb, mint a marketingjük.

 

Facebook tagoknak itt

 A Cervinka 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülékkel kapcsolatosan újabb fejlemény, hogy a gyártó a kifogásolt problémát a készülékek cseréjével oldja meg.
A gyártó közleményében olvashatjuk, hogy mit kell tenni a probléma orvoslása érdekében: 
Abban az esetben, ha találna helyesbítésre szoruló készüléket, kérjük vegye fel a kapcsolatot velük:
- a következő telefonszámok valamelyikén: 00420 606 630 546 vagy 00420 606 672  220
- vagy küldjön e-mail üzenetet az alábbi címre: 
michal@hasicitechnika.com
-annak érdekében, hogy a további lépéseket vagy a készülék cseréjét egyeztetni tudjuk.
A visszahívott készülékek cseréjét a következő ütemezésben tervezzük elindítani:
2008-2009 évben gyártott készülékek cseréjének tervezett kezdő időpontja:

30.11.2011 

 

Facebook tagoknak itt...
A közlemény mellékleteként mindenki el tudja dönteni, hogy a soronkívüli javítás indokolt-e:

 

Ellenőrző lista ( TVL által javasolt tartalom Nr3)

 

Tisztelt Ügyfelünk: Gyártóként visszahívjuk egyes P6Če típusú 6 kg töltetű ABC porraloltó tűzoltó készülékeinket. Azokat a készülékeket hívjuk vissza, amelyek szelepszerelvényén a 2. táblázatban szereplő azonosító feliratoktól eltérő jelzés, felirat található.

 

Ez az ellenőrző lista azzal a céllal készült, hogy segítse Önöket, mint végfelhasználókat annak megállapításában, hogy a birtokukban lévő tűzoltó készüléket vissza kell-e küldeni a gyártóhoz vagy sem!

 

1, táblázat: A készülék akkor P6Če típusú, amennyiben a címkén az alábbi feliratok olvashatók:

Azonosító

Felirat a címkén

Felirat helye a készülék címkéjén – 1. kép

Típus: 

P6Če

1. kép címke 4. rész

Tanúsítvány száma:

660/38/ 2006 vagy 660/15/2007 vagy 660/26/2011 - TVL

1. kép címke 4. rész

GYÁRTÓ

Červinka-Czeh Republik s.r.o

(1265 Rostislavova, 686 01 Uherské Hradiště )

1. kép címke 5. rész

Gyártási hónap, év

A tartály paláston lévő beütött jelzés elején, a Červinka felirat után pl. : „CervinkaN P6Ce 03/2009  7,8 L ...” stb.

lásd az 1. képen:  „Gyártási év helye” jelzést

 

2. táblázat: A P6Če tűzoltó készüléket nem kell visszaküldeni, ha a szelepszerelvényén az alábbi jelzés, felirat együttesen szerepel:

Helyes felirat tartalma

Felirat található a

Felirat helye a szelepen

CE 0036

szelepszerelvény testén, a nyomásmérő oldalán

2. kép

Y

szelepszerelvény testén, a nyomásmérővel ellentétes oldalon

3. kép

Amennyiben a fenti feliratokat a szelepszerelvényen megtalálta Önnek nincs további teendője.

 

Amennyiben az 1. táblázatban megadott adatoknak megfelelő készüléke van, de a 2. táblázatban megadottaktól eltérő feliratokat talál a szelepszerelvényen, a további teendőket illetően vagy nem biztos a döntésében, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a termék forgalmazójával, az ellenőrzést vagy karbantartást végző partnerével, vagy hívja a következő telefonszámot: +420606630546 –vagy +420606672220  vagy        michal@hasicitechnika.com

Együttműködését köszönve tisztelettel: Červinka-Czeh Republik s.r.o.

 

 


                                            
                                                                         

 

 

 
 

 

 A 3D alkalmazások gyakorlati hasznosításának újabb példáját láthattuk a 2011.októberi A+A düsseldorfi kiállításon. A sok-sok védőeszköz kiállító között szerényen bújt meg egy kis osztrák cég. A szabadalmaztatott, új számítógépes alkalmazás infravörös kamerák, kivetítő, 3D szemüveg és egy tűzoltó készülék segítségével a kezdődő tüzek oltását, annak taktikáját szimulálja, továbbá gyakorlási lehetőséget biztosít.

Jelentősége azért kiemelkedő, mivel ezzel az eszközzel a gyakorlati oktatás valamennyi beosztottal elvégeztethető helyszíntől, időjárási körülményektől függetlenül mégpedig gazdaságosan, ráadásul a környezet szennyezése nélkül.
Hamarosan nálunk is alkalmazható lesz az általános iskoláktól a nagyüzemekig.
Forrás: feuersimulator.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook tagoknak itt...

 A nyár szeszélyeinek még nincs vége, végig kísért bennünket egész szeptemberben. Még az október is olyan, mint ahogy Petőfi írta szeptember végén.
A tűzoltó készülékek piacán most a Cervinka a vezető hír. A TVL piacfelügyeleti szerv felfüggesztette a forgalmazását. Vajon ez lenne a vég? "De látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt."
Eddig egy hivatalos levél érkezett a Cervinka magyar partnereihez: 

Tárgy: Közlemény az ügyfeleknek
 
Tisztelt Üzleti Partnereink,
Tisztelettel közöljük Önökkel, hogy 2011 szeptember 26-án kapott értesítés szerint a Magyar laboratórium vizsgálói azonnali hatájjal felfügyeszti a P6Če készülékek forgalmazását a következő certifikállási számok alatt: 660/38/2006, 660/15/2007, 660/26/2011. Az intézkedés okát a TVL azzal indokolta, hogy a certifikát és a készülék között némely eltérését talált.
Ebből kifolyólag a TVL felhívta a figyelmünket hogy ezeket a tényeket  jelezzük a Magyarországi partnereinkel.
A fent említett okok végett kérjük Önöket, hogy állítsák le a P6Če forgalmazását cert. szám: 660/38/2006, 660/15/2007, 660/26/2011 magyarországon. Cégünk a TVL-lel azonnali lepéseket tesz az ügy megoldására. Kétségek esetén hívjanak a 00420 606 630 546- os tel. számon.
Az ügyben kapcsolatos problémák végett szives elnézésüket kérjük.
 
 
Az ügynek már megvannak az első következményei, több Cervinka forgalmazó honlapja megváltozott. Többen egyszerűen törölték kínálatukból. Némi rákereséssel ezt magam is elmentettem. Íme a reakciók következményei.
 

Talán jogos a kérdés, hogy ők már látják a vizsgálatok végét? Vagy csak egyszerűen tartanak a következményektől?

 

Facebook tagoknak itt...